Espolla és el poble més oriental dels Aspres d’Empordà. S’hi distingeixen dos grans paisatges, el dels Aspres, els contraforts de la serralada i el de l’Albera, el massís en si mateix. El primer el conformen els turons que davallen cap a la plana empordanesa, mentre que el segon el formen els vessants més abruptes i els cims més enlairats.

Als Aspres, més planers i adients per l’agricultura i la vida dels homes, hi domina el paisatge de la vinya i de l’olivera, adornat per magnífiques mostres d’arquitectura popular de pedra seca, dòlmens com el de Cabana Arqueta i, és clar, els pobles d’Espolla i els Vilars.

A l’Albera més feréstega, hi apareixen boscos densos i singulars com els de Baussitges, on l’exposició a la influència del mar ha donat lloc a formacions vegetals d’alt valor biològic i interès naturalístic. Però també s’hi troba l’empremta mil·lenària dels homes del neolític i les ermites medievals de Sant Martí de Baussitges i Sant Genís Desprac.

Espolla és el poble dels Aspres d’Empordà més vinculat al món de l’oli. S’hi troba l’únic trull de la zona i s’hi celebra anualment la Fira de l’oli i l’olivera, als volts de Sant Sebastià, al mes de gener.