El municipi de Cantallops s’extén al llarg de la part alta de la riera de Torrelles, torrent muntanyós en un principi que es calma en assolir les terres més planeres que el menen, més al sud, fins a Capmany.

Les fonts -al sector muntanyós del terme- i els estanys -al sector més planer- donen lloc a paratges de singular bellesa i alt valor natural, enriquint el paisatge dels Aspres dEmpordà al costat de les vinyes i els olivars sempre presents i de gran qualitat.

Cantallops és el poble més petit dels Aspres d’Empordà. D’origen medieval com denota el seu nucli antic, viu principalment de l’activitat agrària i dels serveis, però històricament ha tingut una forta vinculació als boscos del seu entorn, com els de les muntanyes de Requesens. Per això, del mateix poble parteix el camí que dona accés al majestuós castell de Requesens que s’alça entre els boscos de l’Albera. A mig camí s’hi troben els dòlmens del coll de Medàs i de Coma de Gall, monuments megalítics de més de 5.000 anys d’antiguitat.

Cantallops, a la falda de l’Albera és el poble tranquil on un músic com Eduard Toldrà, podria trobar la inspiració. I de fet, la hi va trobar…