Vinyes als Aspres d'Empordà, a la tardor. Gotims de raïm. Vinyes als Aspres d'Empordà, a l'estiu. Oliverars dels Aspres d'Empordà. Murs de pedra seca configuren l'olivar.

Vinyes i oliveres

Vinyes i olivars defineixen la personalitat del paisatge dels Aspres d'Empordà. D'un cop d'ull, la cultura i la història de la Mediterrània apareixen davant l'espectador i lleguen la seva riquesa als productes més apreciats de les nostres terres: el vi i l'oli de l'Empordà.

El conreu de la vinya i de l’olivera és una activitat immemorial a tot l’Empordà. En pocs llocs com als Aspres d’Empordà, però, han trobat ambdós un espai on desenvolupar-se harmoniosament i una cultura per cuidar-les conjuntament.

Les varietats de raïms negres característiques de les nostres contrades són la Garnatxa negra (també anomenada Lledoner negre) i la Samsó (Carinyena). Més modernament, s’han introduït varietats foranes com l’Ull de llebre, la Cabernet Sauvignon, la Merlot o la Syrah.
Pel que fa a les varietats de blancs, la Garnatxa blanca, la Garnatxa roja i el Macabeu són les dominants, tot i que es cultiven també diverses varietats que aporten nous matisos als vins i escumosos de la nostra terra.

Les oliveres pròpies de l’Empordà són de les varietats Argudell -la més estesa- i Corivell que donen olis fins i delicats, mentre que la Verdal o Llei de Cadaqués dona sabors afruitats, madurs i lleugerament picants. També han estat introduïdes amb èxit les varietats Arbequina, Hojiblanca i Picuda.

L’alternança dels ceps i les oliveres, sense uniformitzar el paisatge, li confereixen la personalitat pròpia que reflecteixen els vins i els olis dels Aspres d’Empordà. I és que d’aquest paisatge, d’aquesta història i de les mans dels professionals que hi treballen, només en poden sorgir grans fruits.