Menhir de Quer Afumat El campanar i l'edifici de l'Ajuntament de Capmany. Arc de la muralla de Sant Climent Sescebes. Murs de pedra seca configuren l'olivar.

Pobles i megàlits

Els primers assentaments humans als Aspres d'Empordà daten del neolític. En són records eterns els monuments megalítics esparsos pels turons. Als nostres dies, el pobles han substituit aquells poblats prehistòrics, conservant però el gust per la història, la pedra i el caràcter.

Els monuments megalítics, principalment dòlmens i menhirs, però també altres formes de sepultures o pedres amb inscripcions, romanen escampades per tot el territori dels Aspres d’Empordà. Daten del període neolític, amb una antiguitat d’entre 5.000 i 5.500 anys. En conjunt, formen un veritables museu a l’aire lliure, en el context territorial que els és propi i permet interpretar millor l’època de la que són originaris.

Els megàlits enriqueixen el paisatge i són fites per gaudir del territori a través de la xarxa de camins que s’estén sobre el territori.

Amb la mateixa pedra que els homes del neolític erigiren els seus monuments, els nostres avantpassats de l’edat mitjana construïren els nostres pobles. A ells els devem la configuració dels nostres carrers i la bellesa dels murs de les nostres cases. Els immensos carreus de granit que conformen les torres, muralles i campanars dels Aspres d’Empordà tenen el seu origen en la roca predominant al territori.

I de la mateixa manera, als pagesos devem el ric patrimoni de pedra seca que solca els nostres camps. Murs i barraques de pedra seca que fonamenten la seva existència en els temps en que la maquinària agrícola era inexistent, però que ens han llegat una herència paisatgística que convé preservar.