Conreus de secà acabats de segar. Sureda, antigament explotada, testimoni d'altres formes de viure. Torrent emboscat als vessants de l'Albera, a Cantallops. Vinyes i olivars són els conreus emblemàtics dels Aspres d'Empordà. Vora els rius, s'estenen petits horts, on poden florir les carbasses per exemple.

Boscos i conreus

Els boscos i els conreus conformen el paisatge característic dels Aspres d'Empordà, creat des de temps immemorials per la ma dels homes i dones que l'habiten. És un mosaic plaent per la vista i el gaudi estètic, però també ric per la biodiversitat i útil per la prevenció d'incendis. És un paisatge virtuós, però en perill, que necessita de l'activitat humana per conservar les seves qualitats.

El bosc era la vida de molta gent als Aspres d’Empordà, però progressivament els oficis vinculats al suro i al carbó han anat desapareixent. El bosc canvia, però no per això esdevé menys important. La varietat forestal dels Aspres d’Empordà és sorprenent, des dels alzinars, les suredes i les pinedes de la terra baixa i els solells, fins als boscos centreeuropeus de les obagues més enlairades de l’Albera.

Mentrestant, la vinya s’erigeix com el conreu més representatiu dels Aspres d’Empordà. Les vinyes i els cellers passen a les noves generacions i s’impregnen de la seva força i il·lusió. Als olivars, les hortes i camps de secà en canvi, la realitat és més difícil i al llarg del segle XX, el bosc ha recuperat part important del terreny agrícola treballat durant segles. Valorar els productes de qualitat que aquestes terres ofereixen és la clau perquè el seu territori mantingui l’equilibri desitjat. D’aquest paisatge, aquests productes, quin millor aparador?

Sigui com sigui, la combinació d’ambdós mons, forestal i agrari, creen aquest mosaic agroforestal, d’indubtable valor social, biològic i estètic que necessitem conservar com a part del patrimoni natural, cultural i històric del país.