Àmbit territorial

L'àmbit territorial dels Aspres d'Empordà engloba els termes municipals de Cantallops, Capmany, Espolla i Sant Climent Sescebes, i s'estén pels vessants de l'Albera fins els turons que donen lloc a la plana altempordanesa.

La superfície total d’aquest àmbit és de 114 quilòmetres quadrats que es troben repartits entre les unitats de paisatge dels propis Aspres i de les Salines-Albera. La primera correspon a la part baixa, de turons suaus i dominats per un mosaic agroforestal on alternen les vinyes, els olivars i altres conreus, amb els boscos d’alzines i suros i plantacions de pins. A la part muntanyosa de l’Albera, hi són més densos els boscos mediterranis, però també hi apareixen formacions de caràcter eurosiberià que enriqueixen el paisatge i la biodiversitat del territori.

Els quatre pobles principals -Cantallops, Capmany, Espolla i Sant Climent- que donen nom a cada municipi, es troben a la unitat dels Aspres, de relleu més suau, habitable i laborable. El territori també compta però amb petits nuclis o veïnats, com els de Bosquerós i la Vall -a Capmany-, els Vilars -a Espolla- o Ullastre i Vilartolí -a Sant Climent Sescebes, així com una població dispersa relativament important que és testimoni de l’ocupació ancestral del l’espai, tant al sector aturonat dels aspres com a les muntanyes de l’Albera.